Trafik kazaları nedeniyle sigorta şirketlerinin sorumlu oldukları zorunlu veya isteğe bağlı sigorta türleri ve yasal dayanakları şu şekildedir:
Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 91. maddesine göre motorlu araç işletenler Zorunlu Mali Trafik Sigortası yaptırmak ve 101. maddeye göre Türkiye’de kaza sigortası dalında çalışmaya yetkili sigorta şirketleri, Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) sigortasını yapmakla yükümlüdürler. Kanunun 88. maddesinde sorumlular arasında bir ayrım yapılmadığı için, zorunlu sigorta koşulları çerçevesinde işletenin sorumluluğunu belli bir miktara kadar üstlenen sigortacı, 2918 sayılı kanunun 85. maddesinin son fıkrası gereğince “işleten ile sürücü ve yardımcılarının kusurlarından kendi kusuru gibi” sorumludur.
İsteğe Bağlı Sorumluluk Sigortası
2918 sayılı kanunun 100. maddesine göre, motorlu araç işleten isteğe bağlı sorumluluk sigortası yaptırmışsa, sorumluluğun kaldırılması veya tazminatın azaltılmasına ilişkin kanunun 95. maddesi ve zamanaşımına ilişkin 109. maddesi isteğe bağlı (ihtiyari) mali sorumluluk sigortasını yapan sigortacı hakkında da uygulanır.
Motorlu Kara Taşıtları Kasko Sigortası
Kasko sigortası, kara taşıt araçlarının ve sahiplerinin kendilerine gelen zararları karşılamak üzere yapılan sigorta türüdür. Başka bir anlatımla, kasko sigortası aracı hasara uğrayan sigortalıya kendi sigorta şirketine başvurma hakkı verir.
Ancak kasko sigortası ile ZMM Trafik sigortası birbiriyle karıştırılmamalıdır. Şöyle ki; kasko sigortası, sigorta ettirenin kendi zararlarını karşılar. ZMM Trafik sigortası ile İsteğe Bağlı sorumluluk sigortası kural olarak üçüncü kişilere verilen zararları kapsamaktadır.
Birleşik – Paket Sigorta Poliçesi
Sigorta şirketleri isteyenlere tek poliçe halinde Kasko+Sorumluluk sigortası yapmaktadır. Bu poliçelerde kaskonun (sigorta ettirenin kendisine gelen zararların yanı sıra), zarar vermesi olası üçüncü kişilerin de başvurabileceği ”Ferdi Kaza Sigortası-İsteğe bağlı Sorumluluk Sigortası’’ gibi sigorta türlerine yer verebilmekte ve bu tür çok amaçlı poliçelere çoğunlukla ‘’Motorlu Kara Taşıt Raçları Birleşik Kasko Sigorta Poliçesi’’ denilmektedir.
Zarar gören üçüncü kişiler, kasko sigortasından yararlanamazlar ise de ‘’Birleşik Poliçe’’de yer alan isteğe Bağlı Mali Sorumluluk Sigortası’ndan zararlarının karşılanmasını isteyebilirler.
“Araç Değer Kaybı Tahsilinde Sorumluluk” başlıklı yazımıza baktınız mı?
Benim aracıma Sincan merkezdeki ışıklarda vurdular. Karşı tarafın hem sigortası hem de kaskosu varmış. Tramer’de karşı tarafı %100 kusurlu buldular. Benim aracım 2016 model 20.000 km detdi. Karşı tarafın hem kaskosuna hem de sigortasına başvurup araç değer kaybımı tahsil edebilir miyiz?
Merhaba Yusuf Bey,
Gerçekleşen trafik kazası açısından öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.
Arkadan vurma sonucunda karşı araç %100 kusurlu olması, aracınızın henüz 2016 model ve 20.000 km de olması nedeniyle aracınızın değer kaybettiği karinesinden hareketle araç değer kaybı hesaplaması yapılacaktır. Kasko sigortası, sigorta yaptıranın kendisinin uğradığı zararları karşılamaktadır. Zorunlu trafik sigortası ise sigorta yaptıranın 3. kişilere vermiş olduğu zararı karşılamaktadır. Bu durumda siz trafik sigortasına başvurarak araç değer kaybınızı tahsil edebilirsiniz.
https://degerkaybidanismani.com/arac-deger-kaybi-basvurusu/ adresinde bulunan Araç Değer Kaybı Başvuru Formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla,
Araç Değer Kaybı Danışmanı
Yusuf Bey ile iletişime geçilmiş olup, taraflar arasında anlaşmaya varılmıştır.
Tarafımızca araç değer kaybı tahsili için gerekli işlemler başlatılmıştır.
Saygılarımızla
Araç Değer Kaybı Danışmanı