Noter, yasaların kendisine verdiği yetkiyle, özel ya da tüzel kişilerin çeşitli belgelerine ve işlemlerine yasal geçerlik kazandıran, yasaların öngördüğü başka görevleri yerine getiren, belli nitelikleri ve kendine özgü bir yasal statüsü olan kamu görevlisidir. Alım-satım işlemleri başta olmak üzere; hukuki işlemler, tescil işlemleri, ihtarname ve ihbarname işlemleri noterler tarafından yapılmaktadır.
Hafta içi Pazartesi’den Cuma’ya hizmet veren noterler artık 6 Nisan tarihinden sonra hafta sonları da hizmet vermeye başladı. Haftasonu mesai saatleri 10.00-16.00 arasında hizmet vermeye başlayan nöbetçi noterlerle ilgili olarak sorgulama şu an sadece Türkiye Noterler Birliği’nin Nöbetçi Noterler sayfasında yapılabilmektedir.
Şuan Ankara, İzmir, İstanbul Anadolu Yakası ve İstanbul Avrupa yakasında ikişer noter, diğer illerde birer noter hizmet verecek.
Nöbetçi noterlikte dört haftadır hizmete açılmış noterlerde en çok yapılan işlem araç alım satım işlemleri oldu. Devlet memuru olan veya özel sektörde çalışma saatleri çok sıkı olan kişiler için bu uygulamanın çok yararlı olduğu hem yetkililer hem de vatandaşlar tarafından sıkça dile getirildi.
Nöbetçi noterlik uygulaması başladığı günden bu yana 50 binin üzerinde işlem gerçekleştirdi. Noterlere gösterilen bu yoğun ilgi sonrasında Bakanlık, uygulamanın genişletilmesi kararı aldı. Bu doğrultuda, ticari işlemlerin fazla olduğu, turizm sektörünün gelişmiş olduğu ilçelerde de nöbetçi noterlik uygulaması başlatmaya karar verdi. Antalya’da Alanya ve Manavgat, Muğla’da Bodrum, Fethiye ve Marmaris, Şırnak’ta Silopi, Balıkesir’de Edremit, Bursa’da İnegöl, Mersin’de Tarsus, Tekirdağ’da Çorlu, Kocaeli’nde Gebze ve Aydın’da Kuşadası olmak üzere toplam 12 ilçede hizmet verilecek. Nöbetçi noterlik uygulaması ilçeler için 11 Mayıs itibariyle başlayacak. Diğer nöbetçi noterler gibi 10.00-16.00 arasında hizmet verecek ve Türkiye Noterler Birliği sayfasından kontrol edilebilecektir.