Makalemizde Ağır Hasarlı Araç Değer Kaybı Alabilir mi? Pert Araç Değer Kaybı nasıl alınır konuları yer almaktadır.
Kaza sonucunda hasara uğrayan aracın onarım masrafları, taşıtın riziko tarihindeki değerini aşar ya da taşıt onarım kabul etmezse taşıt tam hasara uğramış sayılır.
Ülkemiz sigortacılık mevzuatında pert kavramına ilişkin herhangi bir tanım yer almamakla birlikte uygulamada pert kavramı ağır yada tam hasara uğramış araçlar için kullanılan bir terimdir.
Pert Kavramına Dair Yasal Dayanak
18/07/1997 tarihli Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 09/09/2011 tarihli 28049 sayılı Resmi Gazete ile değişik 39. Maddesinde hurda araç; “ekonomik ömrünü doldurma, eskime, yıpranma, kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri nedenlerle kullanılamaz hale gelen araçlar” şeklinde tanımlanmıştır.
Konu hakkında Kara Araçları Kasko Sigorta Genel Şartları 3.3.2.2. maddesi; “Onarım masraflarının sigortalı aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşması ve aynı zamanda eksper raporu ile aracın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilmesi durumunda, araç tam hasara uğramış sayılır. Aracın tam hasara uğraması halinde, aracın hasar anındaki rayiç değeri ödenir. Bu durumda, aracın Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda hurdaya ayrıldığına dair hurda tescil belgesi sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez. Değeri tamamen ödenen araç ve aksamı, talep ettiği takdirde sigortacının malı olur. Aynı şekilde kısmi onarımlarda parçaların sigorta şirketi tarafından tedarik edilmesi halinde hasarlı parçalar talep ettiği takdirde sigortacının malı olur.
Onarım masrafları sigortalı aracın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşsın veya aşmasın, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olması durumunda, aracın Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda trafikten çekildiğine dair “trafikten çekilmiştir” kaşeli tescil belgesi sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmez.
Sigortalının ve sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişilerin aracın hasarlı haliyle sahibine terk edilmesine onay vermesi halinde aracın riziko tarihindeki rayiç değeri ile hasarlı hali arasındaki tutar sigortalıya tazminat olarak ödenebilir. Bu durumda ilgisine göre yukarıdaki paragraflarda düzenlenen usul çerçevesinde işlem yapılır. Sigortalının onayı ile aracı hasarlı haliyle sigortalıya terk ederek tazminatı ödemek isteyen sigortacı, tespit edip sigortalıya bildirdiği sovtaj bedelini bildirimden itibaren 1 aylık süreyle sınırlı olarak garanti etmiş sayılır.” hükmünü amir olup ağır hasar ve tam hasar ayrımı yukarıda belirtilen çerçevede sigortacılık esaslarına ve eksper raporu tespitlerine göre yapılmaktadır.
Bu kapsamda yukarıda yer alan genel şart hükmü gereğince tam hasara uğramış olan araç için sigorta şirketi tarafından tazminat ödemesi yapılırken Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri doğrultusunda “Hurdaya çıkarılmıştır” şerhi konulmuş tescil belgesi aranmakta, aracın ağır hasarlı olması ve onarımın mümkün olması halinde ise araç hurdaya ayrılmamakla beraber Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri doğrultusunda “trafikten çekilerek tescili silinmiştir” kaydı bulunan tescil belgesinin ibrazıyla tazminat ödemesinin yapılması gerekmektedir.
Ağır Hasarlı Araç Değer Kaybı Alabilir mi?
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, araçta pert ihtimalinin olduğu durumlarda yani aracın hasarsız rayiç fiyatı ile kaza sebebiyle oluşan hasarların onarım bedelinin göz önünde bulundurularak, aracın tamirinin ekonomik olup olmadığının mahkemece uzman bilirkişi vasıtasıyla saptanması gerektiğini söylemektedir.
Aracın hurda duruma gelmesi halinde, değer kaybı talebi kabul edilmeyecek bunun yerine aracın hurda bedelinin ödenmesi gerekecektir. Zira, araç sahibinin aracını ikinci el piyasasında satışa çıkarması ve kaza nedeniyle rayicin altında bir bedelle satış yapması mümkün olmayacağı için araç değer kaybı olarak tazminatta istenemeyecektir.
Sonuç
Özetle; eğer aracın tamirinin ekonomik olmayacağı yönünde rapor oluşturulursa ve araç hakkında pert kararı verilirse, araç değer kaybı da talep edilemeyecektir. Zira pert olan araçlarla ilgili olarak kasko sigortacısı şirket, aracın o günkü rayiç değerini tazminat olarak mağdura / araç sahibine ödeyecektir. Bu halde araç sahibinin, aracını ikinci el piyasasında satışa çıkarması ve kaza nedeniyle rayicin altında bir bedelle satış yapması mümkün olmayacağı için araç değer kaybı tazminatı da hiç doğmayacaktır.
2016 Haziran ayında aracımla oğlum kazaya karıştı. Araba perte çıktı. Kasko şirketi aracın perte çıkmasından dolayı ödemeyi yaptı ancak biz bu araç değer kaybını yeni duyduk. Nasıl alabiliriz?
Yasin Bey,
Oğlunuzun geçirmiş olduğu kaza her ikiniz açısından da geçmiş olsun. Umut ediyoruz ki oğlunuzun kendisinde herhangi kalıcı bir arıza bulunmamaktadır. Sorunuza gelecek olursak; kasko firması aracınızın o günkü kaza öncesindeki rayiç değerini size ödemiş olduğu için araç değer kaybı başvurunuz dikkate alınmayacaktır. Başka bir ifade ile aracınız zaten değerinde satıldığı varsayıldığından bir araç değer kaybı da söz konusu olmamaktadır.
Saygılarımızla
Araç Değer Kaybı Danışmanı
Merhaba,
2017 Ocak ayında aracımla bir kazaya karıştım karşı taraf %75 olarak kusurlu gösterildi. Aracıma tam hasarlı araç muamelesi yapıldı. 65.000 TL kasko şirketinden pert dolayısıyla ödeme aldım. Araç değer kaybı başvurusu yapabilir miyiz?
Merhaba Mübarek Bey,
Kasko şirketi aracınızın o günkü kaza öncesindeki rayiç değerini size ödemiş olduğu için araç değer kaybı başvurunuz dikkate alınmayacaktır. Başka bir ifade ile aracınız zaten değerinde satıldığı varsayıldığından bir araç değer kaybı da söz konusu olmamaktadır. Pert / tam hasarlı araçlarda araç değer kaybı hesaplaması yapılamamaktadır.
Saygılarımızla
Araç Değer Kaybı Danışmanı
Merhaba
Aracım benden önceki sahibinde kazadan dolayı kaporta hasarından perte çıkarılmış. Araç yapılmış ve 1 yıldır kullanıyordum. Aracım park halinde iken bir şirket çalışanı şirket aracı ile yolcu ön kapısı ve çamurluğa çarptı %100 kusurlu bulundu. 1200 lira fatura tutarı ile doğrultma ve boyama işlemi yapıldı. Şimdi ben bu aracım için değer kaybı talep edebilirmiyim? Çarpan aracın tam kusurlu olmasından dolayı bu talep sigorta firması tarafından çalışandanmı tahsil edilir daha sonra yoksa sigortamı ödemiş olur?
Merhaba Mahmut Bey,
Öncelikle geçmiş olsun. Aracınız hakkında dah aönceden pert uygulaması gerçekleştirilmiş olduğu için aracınızın daha sonraki kazalarından araç değer kaybı hesaplaması yapılamamaktadır. Bu sebeple de ne yazık ki değer kaybı tahsili mümkün değildir.
Saygılarımızla
Araç Değer Kaybı Danışmanı
iyi günler 1 hafta önce oluşan bir kazada karşı tarafın aracı perte ayrıldı araçlarda kasko yok trafik sigortası vardı karşı taraf ödenecek pert ücretini az bulup üstünü benden ödememi isteyebilirmi yasal bi işleme başvurabilirmi.
Merhaba İsmail Bey,
2017 yılı Trafik Sigortası teminat limiti 33.000 TL. Perte çıkan aracın rayiçi 33.000 TL’yi ne kadar aşarsa o kadarlık bir ödeme yapmanız gerekecektir.
Araç Değer Kaybı Danışmanı
Merhaba karşı taraf aracımızı Perte çıkardı aracım 32 33 bin civarı piyasa da yalnız karşı tarafında bizimde kaskomuz yok karşı taraf yüzde yüz kusurlu bulundu sigorta bize 25 civarı bir ödeme yaparsa kalan parayi karşı taraftan talep edebilirmiyiz itiraz ederse yasal olarak hakkımız nedir
Merhaba,
Öncelikle kazanız geçmiş olsun.
Perte çıkan aracın piyasa rayicinin 33.000 TL olduğu düşünülüyorsa bunun için yine sigorta şirketine yazılı talepte bulunulabilir. Eğer sigorta şirketi ödemeyi tam olarak gerçekleştirmezse sigorta şirketine dava açılarak süreç çözülür. Mevcut vakada gerçek kişiye dava açmaya gerek yok. Araç eğer 40.000 TL olsaydı sigorta teminat limitini aşan kısım için gerçek kişiye dava açılırdı.
Konuyla ilgili daha fazla yardımcı olabilmemiz için lütfen iletişim bilgilerinizi sağ köşedeki forma bırakınız ya da 0543 65 65 905 numaralı telefondan bize ulaşınız.
Araç Değer Kaybı Danışmanı
Merhaba ben bundam 10 gün önce yoda duruken arkadan çarptılar trafik %100kusuru karşı tarafa verdi aracım Volkswagen bora 1.6 confortlain 16600km araçta baya hasar var sağ çamurluk bagaj arka tanpon arkacan ve tavanda hasar oluştu aracın 2.el fiyatı 30000ve35000 bin arası tanıdık ustalar 10000öalzeme parası çokatdı işçilikle13000.15000arası olurdıyor karşıtarafın sigorta şirketi daha uygun yaptırıyor ama benim istediği gibi değil araçta doğrulma macun boya ve yan sanayi kullanıyor aracım orjinaldi ne yapacağımı bilmiyorum aracı prrt etmiyorlar almıyorlarda yardımcı olurmusumuz şimdiden teşekkürler…
Merhaba Kenan Bey,
Araç değer kaybınız ile ilgili işlem başlatabilmemiz için lütfen 0543 65 65 905 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımla
MERHABA ARACIM GEÇMİŞTE PERT KAYITLI ARAÇ PERTTEN SONRA TEKRAR TRAFİĞE ÇIKMIŞ VE KAZA YAPTI KAZADA TAMAMEN HAKLI KUSURU YOK ARKADAN ÇARPTI SİGORTASINDAN ARACIM YAPILIYOR TAMİRDE ŞU ANDA DAHA ÖNCEDEN PERT KAYITLI OLDUGU İÇİN DEĞER KAYBI ALABİLİRMİYİZ
Merhaba,
Aracınız daha önce perte çıktığı için değer kaybı alınamamaktadır.
Saygılarımızla
Merhabalar 5 yıldızlı bir otelde güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım geçenlerde bir müşterimiz aracını bıraktı kapıya ben aracı aldım otopark bölgesine çektim çekerken de aracın sol tarafını otopark kolonuna çarptım 4 tane hava yastıgı açıldı kuvvetle muhtemel araç pert olmuştur müşteriler otelden ve benden şikayetçi oldular bu durumda kaskodan paralarını alacaklarını beyan ettiler araç Perte çıktığı için aynı zamanda bizide mahkemeye vereceklerini söylediler benim bunu ödeyebilecek bir gücüm yok aracın değeri çok yüksek 500.000 TL kasko bana dava açarmı bu konuyla alakalı kaza olduktan sonra alkol testi yapıldı ehliyetim mevcut aracı kendi istekleriyle bana verdiler ama otelde vale hizmeti olmadığı için normalde misafirler kendi araçlarını kendileri çekiyor Ben sadece iyi niyet göstergesi adı altında aracı çekmek istedim böyle bir talihsiz olay geçti başımızdan bununla ilgili kasko bize dava açar mı açarsa ne yapabilir üstüme hiçbir Malvarlığı yok asgari ücretle çalışanım konu ile alakalı yardımcı olursanız çok sevinirim Bu arada kaza otoparkta olduğu için trafik çağırdık otopark karayollarına ait olmadığı için bilirkişi tarafından tutanak tutulması gerekiyor emniyete bizzat kendimizin gidip tutanak tutup imzalamamız gerekiyordu bu yüzden emniyete gidip ifadelerimizi verdik tutanak tuttuk
Merhaba 1 hafta kadar once kaza yaptim iki tarafta suclu bulundu sigorta masrafin %75 ini oduyecekmis ve masraf 40.000 tl cikmis bu arada aracimun kaskosu yok .aracimi 27 bine almistim acaba perte cikarttirip arabanin parasini alabilirmiyim onlardan cunku odemek istemiyorum 10000 tl
Merhaba Emre Bey,
Detaylı görüşme ve çözüm için lütfen 0543 65 65 905 numaralı telefondan irtibat sağlayınız.
Saygılarımızla
merhaba,
05.08.2018 tarihinde ışıkta beklerden bir aracın arkadan carpması sonucu aracım perte cıktı. aracı 95.000 tl ye aldım. kasko bedeli 85.000 tl. aracın su an ki fiyatı 105.000 tl. kaskodan 85 bini alsam bile eşdeğer bir arac alamayacagım için dava hakkım var mıdır?
Merhaba Serkan Bey,
0543 65 65 905 numaralı telefondan iletişime geçebilirseniz konu hakkında detaylı olarak yardımcı olabiliriz.
Saygılarımızla
Merhaba 21.05.2018 tarihinde aracımla tek taraflı ölümlü kaza sonucu aracım perte ayrıldı kasko şirketi aracın hasar parası olarak 33 660 TL olarak tarafımıza ödemek istiyor aracım ford connect 2012 model kombi k210s 1.8 75 lik en çok tutulan modeli normal piyasa değeri 45.000 ile 48.000 TL arasında değişiyor bunun için ne yapmamız lazım şimdiden teşekkürler
Merhaba Nedim Bey,
Aracın rayiç değerinin düşüklüğü mevcutsa tarafınıza hukuki destek sağlanması mümkündür.
Lütfen 0543 65 65 905 numaralı telefondan iletişime geçiniz.
Saygılarımızla
24 Ekim 2018 tarihinde 09K7524 plakalı eşimin emniyet kemeri takılı olarak kullandığı Ford marka C-Max 2015 model daha 36 bin kilometredeki değişen ya da boyanan parçası olmayan Aksigorta tarafından tam kaskosu bulunan aracımıza İzmir ili Torbalı ilçesinde arkadan kamyon çarpması sonucunda aracımızda arkadan, arka sağdan, önden, ön sağdan ve alttan olmak üzere ağır hasar oluştu. Aracımız önce öndeki pikap ile arkadaki kamyon arasına sıkıştı daha sonrada yolun ortasında bulunan çiçekliğe çıkarak askıda kaldı. Kazadan sonra aracımız Ford İzkar Gaziemir servisine çekildi. Aracımıza Ford İzkar Gaziemir servisinde 56.000 TL’lik hasar çıkarıldı. Ford Servisi ile Aksigorta anlaşmalı olduğundan dolayı aracın onarımı için aralarında 46.000 TL’ye anlaşmışlar. Aracın piyasa değeri 100.000 TL civarında. %50’nin üzerinde hasar gören bir aracın onarım kararı bizim onayımız alınmadan nasıl alınır. Diyelim ki bu araç onarıldı. Biz bu araca güvenerek nasıl bineceğiz. Zaten aracın hava yastığı açılmadığı için araca olan güvenimiz kalmadı. Diyelim ki biz bu araca bindik aracı ileride nasıl satacağız. Değer kaybını Aksigorta karşılamam gidin karşı taraftan talep edin diyor. Karşı taraf ve karşı tarafın sigortası bizde karşılamayız gidin mahkemeye verin diyor. Kaza tarihinden bu yana araçsız kalmamızın yanında aracın onarımı için geçecek yaklaşık 1-2 aylık sürede daha araçsız kalacağız. Kazayla ilgili kusurumuz olmamasına ve aracımız Aksigorta tarafından tam kaskolu olmasına rağmen mağdur durumdayız. Ak Sigortanın yaptığı kaskonun hiçbir faydasını göremedik aksine dolaylı olarak mağdur olduk. Mevzuata baktığımda aracın perte çıkarılmasını istemekle ilgili bilgi bulamadım. Aracımızın perte çıkarılması kabul edilmezse Sigorta Tahkim Komisyonuna mı başvuru yapacağız. Ayrıca araçsız kaldığımız günlerin parası nasıl hesaplanır ve kimden talep edilir? Sizce aracın onarımı bizim için daha yararlı mı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Serdal Bey,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Çok ciddi bir kaza geçirmişsiniz ve anlatımınız üzerine daha sonraki süreçte de oldukça mağdur olmuşsunuz. Hukuk çerçevesinde bir takım yollara başvurmak mümkündür. Lütfen 0543 65 65 905 numaralı telefondan iletişime geçiniz.
Saygılarımla
29.10.2018 de kaza yaptım %100 kusurlu bendim karşı taraf ilk exper raporlarını itiraz ederek pert talebinde bulundu ve aracı perte çıkardı.sigorta aracı hurda olarak satarak belirlenen rayis bedelinin geri kalanını bana gücü etti.Ben bunları ödedim fakat karşı taraf aracının noter alış belgesinin daha fazla olduğunu göstererek rayis bedeli ile noter satış bedeli arasında kalan farktan dolayı tarafıma dava açabilir mi?
Acarsa ne gibi bir yol izlemeyim.
Merhabalar,
Bu tür davaların açılması mümkündür. Ancak pert rayiç bedeli davalarında tek bir evraka göre işlem yapılmamaktadır. Aracın kazadan bir dakika önceki halinin rayiç değerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu da eksper bilirkişi marifetiyle gerçekleşmektedir. Eksper bilirkişiler rayiç belirleme işlemi yaparken Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nce bugüne kadar yerleşik uygulama haline gelmiş olan; aracın hasar geçmişi, kilometresi, modeli, markası, piyasa ortalaması, pazarlık payı, satış sözleşmesi, kasko değeri gibi birden çok unsuru gözetmektedir.
Hakkınızda bahsettiğiniz gibi bir dava açılırsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla
Merhabalar
Aracımla gecen hafta kaza yaptım karsı taraf 100%100 suclu aracım 23000 km 2017 model piyasa degeri 62000 TL serviste 27000 TL hasar cıkardı ekspetız bu aracımın perte ayrılmaması durumunda itiraz edebilirmıyım veyahut ne kadar deger kaybı parası alırım
Dün gece bi kaza geçirdim karşı taraf %100 suçlu arabamın kaskosu yok araba büyük ihtimal pert hava yastıkları açıldı karşı tarafın sigortasından kaç lira alabilirim ve araçımın fiyatı sigorta şirketinden aldığım paradan fazlaysa o kalan parayı kim öder alabilirmiyim
Merhaba Ahmet Bey,
Öncelikle geçmiş olsun. 2018 yılı teminat limitleri 36.000TL’idi. Aracınızın kaza anından önceki piyasa rayiç değeri ne kadar ise o kadarlık bir alacak hakkınız mevcut. Buraki önemli husus şudur. Eğer arabanızın piyasa rayicini 56.000TL olduğunu varsayarsak; aracınızın hurda bedeli de 25.000 TL olsun sigorta şirketi size 31.000TL ödeme yapması gerekmektedir. Eğer aracınızın hurda bedeli ile 36.000TL teminat bedeli zararı karşılamıyor ise kusurlu olan karşı araç sürücüsü ve aracın sahibi müştereken ve müteselsilen zarardan sorumlu olacağından bu kişilere de dava açma hakkınız mevcuttur. Daha detaylı bilgi için 0 542 65 65 900 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımla
Merhabalar. İki kardeşim yaklaşık 10 gün önce kaza yaptı. Yüzde yüz kusur bize verildi. Karşı tarafın aracı kaskolu ve sigortali bizim araçta ise sadece sigorta mevcut. Karşı taraf eğer araç perte ayrılmaz ise değer kaybını talep edeceğini beyan etmekte. Aracı 90 bin tl ye almış ancak 76 binlirasının karışalanabileceğini söylüyorlar. Bu durumda değer kaybı için dava bizemi açılır yoksa sigorta şirketine mi. Ayrıca şoför bizim bir arkadaşımız araç babama ait. Şoförde alkol yok ehliyet mevcut. Bu konuda yardımcı olurmusunuz
Merhaba Hüseyin Bey,
Karşı tarafın aracı eğer kaskolu ise ve tamir görürse hasar bedelinin 36.000TL üstünü kasko şirketi size rücu edecektir. Öte yandan perte çıktığı takdirde de sovtaj bedeli +36.000TL üstünü kasko şirketi size rücu edecektir.
Araç perte çıkmadığı takdirde karşı tarafın değer kaybı ve ikame araç bedeli alma hakkı mevcuttur. Değer kaybını poliçe teminat limitinizde arta kalan bir rakam olursa sizden ya da sigorta şirketinden alması kendisine kalmıştır. Seçimlik bir haktır. Onarım bedeli 36.000TL’yi geçerse sigortadan değer kaybı talep edemeyecek olup sizden talep etmek zorunda kalacaktır.
Son olarak ikame araç bedeli her halükarda sizden talep edilecek olan bir tazminat kalemidir.
Saygılarımızla
Merhaba,
Aracım bir kazadan dolayı 46bin tl hasar aldı,aracı bana sigorta şirketi terk etti ve 46bin tl hasar bedelini ödedi, aracımı yaptırdım. değer kaybı alabilir miyim? 130 bin km de bmw marka.
teşekkürler
Merhaba Deniz Bey,
Kazanız için geçmiş olsun. Aracınız perte çıkartılmamışsa değer kaybı almak mümkündür.
Lütfen 0543 65 65 905 numaralı telefondan bizimle iletişime geçiniz.
Saygılarımızla