Haberler

Sigorta Tahkim Komisyonu ve İlk Çeyrek İstatistikleri

Sigorta Tahkim Komisyonu ve İlk Çeyrek İstatistikleri

Araç Değer Kaybı başvuru formunu doldurarak araç değer kaybı işlemlerinizi tarafımız aracılığıyla hızlı bir şekilde masraf olmadan sağlayabilirsiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu 14 Haziran 2007 yılında 26552 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Sigortacılık Kanunu’nun 30’ncu maddesi ile kurulmuştur. Komisyonun yapısı, görevleri, çalışma esasları, kararların nasıl düzenleneceği, başvuru şartları ve daha bir çok konuda neler yapılacağı, 17 Ağustos 2007 yılında 26616 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik ile ifade edilmiştir.

Sigorta Tahkim Komisyonu’nun görevleri; kuruluşunda kanunun 30’uncu maddesinde mevcut olan görevleri yerine getirmek, raportör ve diğer çalışan personellerin atamasını yapmak, Sigorta hakem başvurularını değerlendirmek, gelen başvuruların değerlendirilerek uygun olarak kabul edilenleri Müsteşarlığa bildirmek, sigorta hakemlerinin listesini tutmak ve listedeki hakemlerin ücretlerini ödemek, gerçekleşen uyuşmazlıkların çözümü için sigorta hakemini seçmek, hakem heyetinin oluşturulması gerektiği koşullarda hakem heyeti kurmak ve bunların denetimlerini yapmak, büroların açılmasına karar vermek, müdür ve müdür yardımcılarına görevler vermek ve Müsteşarlığın verdiği görevleri yapmaktır.

Komisyonun amaçları; sigorta şirketleriyle sigorta yaptıran veya sigorta sözleşmelerinden çıkar sağlayan bireyler arasında gerçekleşen uyuşmazlıkların çözümünü sağlamak için tahkimin çalışmasını sağlamak, uyuşmazlıkların daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle giderilmesi gerekçesiyle mahkemelerin iş yükünü azaltmak, uyuşmazlıkların çözümü ile sigortacılık sektörüne olan güveni artırmak, sektörün işleyişini içi düzenleyici ve denetleyici birimlere raporlar sunarak gelişmelere katkı sağlamaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonu İlk Çeyrek İstatistikleri

Sigorta Tahkim Komisyonu her 3 ayda bir, yapılan başvurularla ilgili olarak istatistikleri yayınlamaktadır. Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak bu yazımızda Sigorta Tahkim Komisyonu’na 1 Ocak tarihinden itibaren 31 Mart’a kadar ki süreçte yapılan başvurular hakkında genel bir bilgi verilecektir.

Türkiye genelinde 27.238 adet başvuru yapılmıştır. Bunların 5.905’i tüzelkişi, 21.333’ü gerçek kişi başvurusudur. İl bazında sıralamada 13.309 adet başvuru ile İstanbul ilk sırada yer almaktadır. İstanbul tüm başvuruların %48,86’sını oluşturmaktadır. Sıralamada İstanbul’u, 5.992 başvuru ile Ankara ve 1.556 başvuru ile İzmir takip etmektedir. Devamındaki şehirler; Bursa, Gaziantep, Adana gibi büyükşehirlerle devam etmektedir.

Sigorta Tahkim Komisyonu ve İlk Çeyrek İstatistikleri

Başvurulara konu olan 5 adet poliçe türü dağılımı bulunmaktadır. Bunlar; trafik, kasko, motorlu kara taşıtları ihtiyari mali sorumluluk, yangın ve diğerdir. Başvuruların %86.99’u trafik dosyalarından kaynaklanmaktadır.

Sigorta Tahkim Komisyonu ve İlk Çeyrek İstatistikleri

Başvuruların coğrafi dağılımına bakıldığında Türkiye’nin 7 bölgesinden en çok başvuru alan bölge, %54,60 oran ile Marmara Bölgesi’dir.

Sigorta Tahkim Komisyonu ve İlk Çeyrek İstatistikleri

3 aylık rapora göre en çok başvuru 10.205 başvuru olarak Ocak ayında gerçekleşmiştir. Yapılan başvuruların 20.304’ünün şikayet sebebi tazminatın ödenmemesidir.

31 Mart tarihi itibariyle Sigorta Tahkim Komisyonu’na üye 53 kuruluş bulunmaktadır. Türkiye genelinde 178 Sigorta Hakemi bulunmaktadır. Bunların 101’i İstanbul’da, 49’u Ankara’da bulunmaktadır. İzmir’de 13, Adana ve Bursa’da 3, Antalya’da 2, Balıkesir, Erzincan, Sakarya, Samsun, Malatya, Ordu ve Uşak’ta 1 adet hakem bulunmaktadır. Bunların yanı sıra 45 adet itiraz hakemi mevcuttur.

Yılın ilk çeyreğindeki hakem kararlarının sonuçlarının 13.052’si kabul, 6.996’sı kısmen kabul ve 5.751’i reddedilmiştir.

Sigorta Tahkim Komisyonun Bülteni’ne linkten ulaşabilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

Değer Kaybı Danışmanı

Değer Kaybı Danışmanı, 10 yılı aşkın bir süredir araç değer kaybı konusunda uzmanlaşmış bir danışmanıdır. Kaza sonrası aracınızın ikinci el piyasa değerinde meydana gelen düşüşü telafi etmek için size yardımcı olabilir.

Değer Kaybı Danışmanı, sigortacılık alanındaki geniş deneyimine ve araç değer kaybı konusundaki uzmanlığına dayanarak, sizin için en iyi tazminat miktarını almanızı sağlayacaktır.

Bir Yorum Yap

Konuşmaya başla...
1
Merhaba, Araç Değer Kaybı Danışmanı olarak sizlere yardımcı olmaktan onur duyarız. Size nasıl yardımcı olabiliriz?