Kaza tespit tutanağı, en az iki aracın karışmış olduğu maddi hasarlı trafik kazalarında araç sürücülerince polise ya da sigorta şirketine gerek kalmaksızın tutulan raporu ifade etmektedir. Kaza tespit tutanağının taraflarca düzenlenebilmesi için tarafların bu yönde anlaşmış olmaları gerekmektedir.
Gerçekleşen trafik kazasında yaralanma ya da ölüm hali vuku bulduğunda, tarafların birinin sürücü belgesinin bulunmaması ya da sürücü belgesinin kullandığı araç için yeterli olmaması, araçlardan birinde zorunlu mali mesuliyet sigortasının olmaması, sürücülerden birisinde alkol yada uyuşturucu madde aldığı şüphesi, kazaya karışan araçlardan birisinin kamu kurum ya da kuruluşuna ait olması, kazada kamu malına ya da üçüncü kişilerin mallarına zarar verilmesi hallerinde taraflar kendileri anlaşarak kaza tespit tutanağı düzenleyemezler. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeksin trafik kazası, görevli kolluğa (polis, jandarma) haber verilmelidir. Olay mahalline gelen kolluk personeli, kaza mahallini güvenli bir hale aldıktan sonra gerekli iş ve işlemleri gerçekleştirip kaza tespit tutanağını düzenleyecektir. Bu yazımızda yukarıda sayılan hallerin bulunmadığı yalnızca maddi hasarın oluştuğu trafik kazalarında kazaya karışan tarafların düzenleyebildikleri kaza tespit tutanağı anlatılacaktır.
1 Nisan 2008’den bu yana kazazedeler maddi hasarlı trafik kazalarında bizzat kendileri kaza tespit tutanağı düzenleyerek trafikteki bekleme süresini, kolluğun devreye girmesi ile artacak olan iş yükünü azaltmaktadır. Öte yandan kolluk personelince düzenlenen kaza tespit tutanakları online olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin web sitesi üzerinden sorgulanamazken, tarafların kendilerinin düzenlemiş olduğu tutanaklar Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi’nin web sitesi üzerinden sorgulanabilmektedir.
Kaza gerçekleştikten sonra mümkün olduğu çerçevede olay mahallinin fotoğrafları çekilir. Fotoğraflar çekildikten sonra zaman kaybetmeksizin güvenli bir şekilde trafik akışının normale döndürülmesi gerekmektedir.
Kaza tespit tutanağının hemen üst kısmında kaza tarihi ve yerine ait bilgiler doldurulur. Daha sonra kazaya karışan her araca, sürücüsüne ve sigortasına ait bilgiler eksiksizce doldurulur.
Sürücüye ait bilgiler kısmında; ad – soyad, TC kimlik numarası, sürücü belge numarası ve sınıfı, sürücü belgesinin alındığı il-ilçe, adres, cep telefonu bilgilerinin doldurulması gerekmektedir. Araca ait bilgiler kısmında; şasi numarası, marka, model, kullanım amacı bilgilerinin doldurulması gerekmektedir. Poliçeye ait bilgiler kısmında; sigortalının adı -soyadı, cep telefonu, adresi, gerçek kişilerde TC kimlik numarası, tüzel kişilerde vergi numarası, sigorta şirketinin adı, acente numarası, poliçe numarası, gramer bilgi numarası, poliçenin başlangıç ve bitiş tarihleri bilgilerinin doldurulması gerekmektedir.
Belirtilen bilgiler doldurulduktan sonra kaza yeri ve kaza anı taslak resim olarak boş alana çizilir. Çizim tamamlandıktan sonra sağ ve sol tarafta yer alan sürücü görüşleri doldurulur ve tutanaklar sürücülerce imza altına alınır.
Kaza tespit tutanağı kazazedelerce sigorta şirketlerinin hasar birimlerine iletildikten sonra sigorta şirketlerince en geç ertesi iş gününde Sigorta Bilgi veYalnız Maddi Hasarla Sonuçlanan Trafik Kazalarında Taraflarca Doldurulacak Kaza Tespit Tutanaklarına İlişkin Genelge Gözetim Merkezi’ne ulaştırılmaktadır.
Örnek kaza tespit tutacağına ulaşmak için tıklayınız.